‘Sicily: The Wonder of the Mediterranean’ (screenshot)

Temidden van alle wereldlijke ellende voelde ik de afgelopen week een steeds grotere noodzaak een boom of een plant te vinden, waar ik mij met de rest van de mensheid kon aan vasthouden, zodat we niet meegevoerd zouden worden door een onverschillige, voortstuwende en alles overspoelende stroom.

Naast een kamperfoelieplantje van twee centimeter, een geschenk dat ik met kerst van een vriend en eigenaar van het domein  ‘Montagne de Miel’ had gekregen, en een zoet geurende belofte inhield, groeide er in mijn nabije omgeving niets dat voor dit doel kon dienen. Gelukkig bracht op dit moment de televisie soelaas en werd ik tijdens het bekijken van de Britse documentaire  ‘Sicily: The Wonder of the Mediterranean’ gegrepen door de ontdekking van een bijzondere wijnstok op de flanken van de Etna.De ontdekking betrof een wijnstok die zich veertig jaar lang vanonder een dikke laag gestolde lava – die tijdens de uitbarsting van de Etna in 1981, in één kolkende stroom de noordelijke heuvel bedolven had – gestaag een weg naar het licht had gezocht. De wijnstok behoorde tot het domein Fattorie Romeo del Castello in Randozza en droeg vruchten.

Chiara Vigo, eigenares van het domein, woonde er als kind met haar ouders tot de Etna uitbarstte en keerde pas in 2007, na haar studies in Bologna, Parijs en Milaan, naar het ouderlijke huis terug. Omdat de kolkende lavamassa op een onverklaarbaar ogenblik, een bocht had genomen en zich naar een rivier had gekeerd, bleef er van de 30 hectaren nog 14 hectaren over en werd de honderdjarige wijngaard niet vernietigd. Ook de duizendjarige olijfboom bleef gespaard. Sindsdien omcirkelt een twee meter hoge muur van versteende lava het domein, waardoor er een microklimaat ontstond dat de groei en de smaak van de druiven op een voor het eiland ongekende manier beïnvloedde. Zevenhonderd meter boven de zeespiegel en beschermd door die lavamuur vond Chiara Vigo de overlevende wijnstokken. De stokken waren tussen de 70 en 100 jaar oud en stonden in volle bloei.

Met de steun van oenoloog Salvo Foti begon ze een jaar later, samen met haar moeder Rosanna Romeo, wijn van de Siciliaanse Nerello Mascalese druif te verbouwen. De nobele blauwe druif verleende aan de wijn een toets van kersen, aardbeien en de typische vulkanische mineraliteit van de terroir waarin de wijnstok geworteld was. De druiven werden met de hand geplukt en rijpten volgens de oude methode in open eiken vaten. Haar eerste wijn,Vigo Etna Rosso DOC 2007 ,werd dankzij deze wonderlijke blend meteen een succes. In 2009 produceert ze Allegracore Etna Rosso DOC, die de naam van de streek draagt waar het landgoed zich bevindt en ‘Plaats waar het hart zich gelukkig weet’, betekent. Op het scherm van mijn laptop waarop ik de documentaire herbekijk zoemt de camera in op de vruchten van de wijnrank die veertig jaar lang, van onder de brokken lava, gestaag een weg naar het licht zocht. Zijn violetkleurige druiven baden in de zon. Het is een wonder. Dit onbaatzuchtig, nobel streven van de natuur grijpt mij diep aan. Wanneer documentairemaker en historicus Michael Schott vraag hoe de wijn van deze stok zal heten antwoordt Chiara Vigo trots dat ze hem ‘De overlever’ zal noemen.
Heel even overstijgt het onbaatzuchtig streven van de natuur het vaak vruchteloos, tegen wil en dank, en omdat het niet anders kan, hetzij passief of actief, streven van de mens. Het was een merkwaardig contrast.

Temidden van alle menselijke ellende, groeide er toch altijd iets dat het leed niet kon opheffen maar er een zeker tijdelijke troost tegenoverstelde die de indruk gaf eeuwig te zijn. Zoals de kleur van een druif. Alleen al door ernaar te kijken en te weten dat deze wijnstok bestond bleef hij in mijn gedachten verder bloeien, de wortels stevig in de zwarte vulkanische grond geplant. Te weten dat er uit het onvoorspelbare natuurgeweld toch ook iets kan ontstaan, dat ondanks het donker, het licht zocht en uiteindelijk vruchten voortbracht. Een beeld waar ik mij met de rest van de mensheid, nog eens veertig jaar kon aan vasthouden. Bloeiende druiven aan een wijnrank, en nu de wilde kamperfoelie nog!

 ‘Sicily: The Wonder of the Mediterranean’ (screenshot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s