Op zoek naar een flesje nagellak dat ze niet kon vinden, of eerder, niet meer bestond, liet ze me een voormiddag lang, alle kasten overhoop halen, tot ze ineens bedacht dat het waarschijnlijk tussen alle andere spullen, gewoon in de badkamer lag. Lichtjes zuchtend trok ik de deur van de badkamer achter mij dicht, ging op de rand van het bad zitten en draaide de kraan open. Wat zou ze willen dat ik zocht als de nagellak gevonden was. De nagelknipper, de vijl, het pincet, de wimperkrultang misschien. Tijd schilferde af in haar manicure. Ik liet het bad vol heet water lopen en met mijn hoofd in de damp, dacht ik al gauw aan niets meer. Al wat verloren, gezocht en gevonden moest worden ging op in stoom, alleen de korenblauwe bloemen op de wasmand zag ik nog, verstild in een hoek.
Bij iedere verhuis had zij die mand meegenomen, van de ene badkamer naar de andere gebracht, en hadden de bloemen een blauwdruk in mij achtergelaten alsof ze niet van plastiek, maar van een zeldzame materie waren, en in een hoek van mijn geheugen als in een vaas van de tijd hadden gestaan, om mij vandaag eindelijk hun mysterie te onthullen. Hun aanblik bracht een soort kalmte in het rusteloze van ons bestaan.
Damp steeg op tot aan het plafond.
Ik verplaatste de mand naar een andere hoek, maar er veranderde niets, de mand paste overal, in elke hoek van een andere en toch eendere kamer. Uiteindelijk keerde ik haar om en vond een flesje dissolvent en ook nog een moleculair deeltje van mijn wezen terug. Gerustgesteld liet ik het bad weer leeglopen, keerde zonder nagellak naar de woonkamer terug en begreep dat het misschien mogelijk was, om ons in madeleine koekjes en wasmanden te huisvesten, tot we terug de machine in moeten, en gewassen worden.

20161106_111400_resized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s