Met de handen op haar heupen geplant stond zij achter de toonbank, tussen karkassen, gedroogde hammen en vleeswaren in fijne plakjes uitgestald.
Ze had een witte katoenen hoed op en een witte voorschoot aan en met die goedmoedige, ietwat flegmatische blik van haar, vroeg ze wat ik hebben wou.
Ik staarde naar de rode homp die ze van de haak haalde en antwoordde niet. ‘De hazenpaté hebben wij gisteren gemaakt. Onze leerjongen heeft de haas hier zelf uitgebeend, hij is zo vers als ik weet niet wat.’ Mijn blik schoot alle kanten op. ‘Honderd gram petit Paris dan maar, zoals gewoonlijk, of weet je het nog niet?’ De slagersvrouw van Vermeulen ontroerde mij, in al haar eerlijkheid. ‘Ik wil eigenlijk niets mevrouw, ik kwam vandaag alleen maar kijken naar uw blik waarmee u de tot charcuterie versneden dieren en de mensheid die dit alles tot zich neemt, zo zachtmoedig aankijkt. Dat heb ik lang niet meer in deze stad gezien zo’n blik, ook niet in de ogen van vegetariërs. Het is een troost mevrouw, in het onophoudelijke lijden van de wereld, uw ogen te zien.’
Het hoofd en het hoedje wat schuin houdend, nam zij mij met haar ogentroost, blauw als vergeet-mij nietjes, een beetje onbegrijpend op en vroeg nogmaals, wat het was dat ik hebben wou. ‘Ik wil eigenlijk niets mevrouw, ik kwam alleen maar kijken naar uw blik, waarin als goudspikkels in het heelal, al uw liefde voor de mensheid en de dieren ligt vervat.’ Ze glimlachte mat, haalde haar schouders op en begon haar messen te slijpen. Zo mak als een lam dat naar de slachtbank wordt geleid liep ik terug naar buiten, het slachthuis van de wereld in. In mijn handen klopte het hart van de haas, zijn poot bewoog de grashalm waar ik mee schreef.

 

felix-bracquemond-after-albert-de-balleroy-the-hare-ca-1860
Felix Bracquemond (1833-1914) Le lièvre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s