3601238505

Herman Teirlinck (1879 – 1967)   (Henri Storck)

Toen op 23 februari 2017, een dag voor de verjaardag van Herman Teirlinck bekende raakte dat een anonieme koper het huis had gekocht en er een writers in residence wilde van maken stelde Steph Feremans, omdat ik volgens hem de juiste achternaam en antecedenten had, mij speels als eerste gaste voor. Eerder dacht ik aan Jeroen Brouwers omdat hij door een speling van het lot en de zomerse escapades van de toenmalige conservator Kris Vanhemelrijck, nog nooit eerder een voet in het Teirlinckhuis had gezet.*

Ik antwoordde Steph dat hij een grappigaard was en dat we allemaal samen naar de Uwenberg zouden gaan. In één lange processie, als was het een literair bedevaartsoord.
’De rozenhaag voor de deur was toegegroeid’, zoals Teirlinck voor zijn heengaan voorspelde, maar de rozen bloeiden nog. Zoveel mensen hoorden er ondertussen met hun persoonlijk, geschreven of ongeschreven verhaal thuis. Steph omdat hij in de zomer van 2013 als eerste een petitie voor het behoud van het huis opstartte, een achternaam met veren en de juiste bril, met hartjes droeg.

Mijn voornaamste antecedent met het huis was het bad. Het zou me niet verwonderen mocht ik er tijdens mijn verblijf meer uren in doorgebracht hebben dan Herman Teirlinck zelf, die er van 1935 tot 1967 woonde en het bad daarna niet meer nodig had.
Vele voorbij vlietende uren van onschatbare waarde, mijmerde, las en schreef ik er,
de ellebogen rustend op de turkoois geschilderde, afbladerende rand.

Er was geen tijd in het huis waar aan de muur een klok met veren hing, waarop geschreven stond : Het is altijd al tijd geweest.*

Toch duurde het meer dan vijftien jaar eer ik Herman Teirlinck in woorden kon naderen, mijn stem tot hem zou richten en zijn alomtegenwoordige aanwezigheid in het huis, een weerklank kreeg die ik voorheen niet vond. Doorheen de seizoenen had ik naar die aanwezigheid geluisterd als was het een Japanse nachtegaal in een kersenboom, steeds veranderend van toon. Zonder te lezen las ik hem en wachtte in het water tot de woorden vanuit de diepte op het schuim van de kabbelende golven vanzelf kwamen aangerold.
Ik wachtte tot de stroom over de rand van het bad en mijn gedachten vloeide en wat ik hem wilde zeggen de zuivere lijnen als de mouwen van een kimono had.

Hoe graag wil ik mij, als een rite van de lente, nog eens onderdompelen in het Teirlinck bad. Wanneer door het venster de stralen van de zon, de druppels in regenbogen uiteen doet spatten.Uit de parelmoeren schelp van het denken de Venus van Botticelli geboren wordt, in de lucht onverklaarbaar, de zachte rook van een sigaar hangt, gans de Zennevallei en de zinnen bedwelmend. En beneden, de argeloze bezoekers, zich niet bewust van het wonder dat zich boven hun hoofd voltrekt, in lange rijen voor de deur staan aan te schuiven en ongedurig op de bel beginnen te drukken.
Want de processie houdt nooit op.

Ik hoop dus uit het diepst van mijn hart, dat de gelukkige eigenaar van het huis met het originele bad, het water van mijn tranen die ik er de laatste dag van mijn verblijf in stortte, niet weg zal gooien.De Venus van Botticelli die iedere keer als je een bad neemt verschijnt, niet met het water weg laat lopen. Zich over de onverklaarbare aanwezigheid van de sigarenrook geen zorgen zal maken, het is niet iets om je over te verontrusten, integendeel, het is een verwelkoming in zijn meest verfijnde, etherische vorm. Het is de schrijver van het gevecht met de engel, die in de rook van zijn sigaar, neerdaalt.
De eeuwige behoeder van het huis.

*Hier komt nooit niemand niet. Op expeditie naar Herman Teirlinck.
   p. 149 tot 166. Jeroen Brouwers, De brakke hond, zomer 2002- 75
* Uurwerk, Kris Vanhemelrijck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s